Hoe een podcast een persoonlijk cadeau kan zijn

Oprechte woorden, ze lijken soms zelden voor te komen. Toch hebben we het als mens regelmatig nodig om een eerlijk antwoord of oprechte mening te horen. Dus wat is er mooier om iemand oprechte woorden te geven?

Ik heb de afgelopen periode meerdere interviews afgenomen met familieleden en vrienden van bruidsparen. Uit het gesprek met het bruidspaar haal ik verschillende thema’s en op basis daarvan voer ik gesprekken met ouders, broers en zussen, getuigen en vrienden. Ik vind dit heel bijzondere gesprekken om te voeren. Ik mag namelijk even mee in het hoofd en het hart kijken van de mensen waarmee ik deze gesprekken voer. De gesprekken neem ik op en monteer ik daarna tot een mooi audiodocument. Dit resulteert in een super persoonlijke podcast en een uniek cadeau voor het bruidspaar. De laatste keer wist het bruidspaar hier niet eens van af, en werd de podcast cadeau gedaan als verrassing! Een uiterst bijzondere en unieke ervaring, voor zowel mijzelf als het bruidspaar en degenen die ik mocht interviewen.

Wat maakt zo’n podcast dan zo bijzonder?

Als interviewer en BABS ben ik een buitenstaander. Ik ben geen onderdeel van de familie of vriendengroep. Hierdoor kan ik tijdens een gesprek makkelijker doorvragen op onderwerpen of dingen die ik hoor. Een familie of vriendengroep heeft vaak dingen met elkaar beleefd en samen herinneringen gemaakt. En toch horen we soms zelden van elkaar hoe de ander dat ervaren heeft. In zo’n interview komt dat dan naar voren. Ik hoor bijvoorbeeld hoe een familie hoogte- of dieptepunten heeft beleefd. Het is heel bijzonder voor mij om daar een inkijkje in te krijgen en om dat verhaal zo persoonlijk mogelijk te brengen in de podcast. Van een bruidspaar kreeg ik achteraf eens te horen dat het zo bijzonder was om te luisteren, omdat het verhalen zijn die je normaal alleen hoort op een begrafenis. Hoe mooi is het dan als je deze oprechte woorden te horen krijgt voor die tijd? 

Doe een podcast cadeau

Een persoonlijke podcast is dus niet alleen een leuk idee om jezelf cadeau te geven voor je grote dag, maar ook als je op zoek bent naar een cadeau voor een ander. Denk aan die collega die na jaren trouwe dienst met pensioen gaat, of het 25-jarig jubileum van je ouders. Er is weinig nodig om een podcast te maken. Mensen hoeven niet op camera en kunnen vrijuit spreken omdat ik daarna alles nog ga monteren. Bovendien wordt er al snel vergeten dat het gesprek wordt opgenomen. En dat geeft de mooiste verhalen: persoonlijke momenten en belevenissen worden gedeeld, met oprechte woorden. En een ding weet ik inmiddels zeker: dat wordt oprecht gewaardeerd! 

Ik ben benieuwd voor welke gelegenheid jij een persoonlijke podcast zou willen laten maken. Wil je het met mij delen? Of wil je even sparren over ideeën hoe we een persoonlijke podcast voor jouw gelegenheid kunnen aanpakken? Laat dan hier een berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.

Scroll naar boven