Mijn verhaal Veteraan, Topsporter & Keynote Speaker

Scroll this

Marc van de Kuilen (1987) is een ex-militair en topsporter. Voordat hij in 2004 in dienst ging speelde hij American Football op het hoogste niveau in Nederland.

Rode Baret

Van kinds af aan had hij de droom om in dienst te gaan. Hij was vastberaden om de rode baret van de Lucht mobiele brigade te behalen, waar hij in slaagde. In 2006 diende zijn eerste uitzending naar Afghanistan zich aan. Na een relatief rustige uitzending kreeg hij eind 2007 de mogelijkheid om terug te gaan naar Uruzgan. Hij twijfelt geen moment.

Deh Rawod

In de nacht van 12 op 13 januari 2008 sloeg het noodlot echter toe. Die bewuste nacht belandden ze in een vuurgevecht ten noorden van Deh Rawod, waar de Taliban alom aanwezig was. Marc kruipt het dak van een huis op om munitie aan te vullen. Honderden meters verderop wordt deze beweging waargenomen. Er wordt toestemming gegeven om te vuren, de 25 millimeterkogels van een Nederlands pantservoertuig doen vervolgens hun werk. Tijdens dit vuurgevecht komen twee collega’s om het leven door ‘friendly fire’, vuur door eigen strijdkrachten. Marc overleeft maar raakt zwaar gewond, beide benen moeten worden geamputeerd. Zijn militaire droom is over.

Een topsporter zonder benen, maar intens gelukkig: “Het leven is in essentie niet anders geworden. Misschien ben ik wel gelukkiger dan toen ik nog liep. Ik heb meegemaakt dat niks vanzelfsprekend is.”

Revalidatie

Zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen hebben ervoor gezorgd dat hij opnieuw het uiterste van zichzelf vraagt. Een intensieve periode van revalidatie volgt. Marc heeft maar een doel, lopend op protheses de poort van het revalidatiecentrum verlaten. Dit bereikt hij hij na anderhalf jaar met de nodige wilskracht. Al snel belanden zijn protheses in de kast omdat het te veel energie kost en een nieuw avontuur zich aandient. Tijdens zijn revalidatie komt Marc in aanraking met rolstoelbasketbal.

Rolstoelbasketbal

Twee jaar na de bewuste nacht debuteert Marc in het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Marc heeft inmiddels bij verschillende buitenlandse clubs gespeeld. Als international heeft Marc deelgenomen aan drie Europese Kampioenschappen, een Wereld Kampioenschap en als hoogtepunt de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Tegenwoordig geeft hij presentaties, lezingen, clinics en workshops en is hij werkzaam voor Fanbased.

Tags: