Hoe ik mij voorbereid op een speech

Het maakt niet uit hoeveel speeches ik al heb gegeven bij bedrijven en andere gelegenheden, iedere keer is het weer spannend. Ik kan me voorstellen dat je denkt; joh, die vent heeft nu al zo vaak zijn verhaal gedaan, die doet dat inmiddels wel zonder blikken of blozen. Maar zelfs na meer dan 60 presentaties vind ook ik het nog elke keer weer spannend om voor een groep te gaan staan.

Ik zie dat als iets positiefs, want het is een gezonde spanning waardoor ik elke keer weer het beste probeer neer te zetten. En eerlijk is eerlijk; soms gaat dat de ene keer beter dan de andere keer. Gelukkig kan ik door mijn ervaring een goede basis neerzetten, waardoor het niet zo opvalt als het niet mijn beste presentatie is (denk ik!).

Ontspanning

Voorafgaand een speech zoek ik altijd een klein momentje voor ontspanning. Even een paar minuten geen mensen die tegen je kletsen. Eigenlijk ben ik nooit bezig met het verhaal dat ik moet gaan houden. Ik ben juist meer bezig met het tegenovergestelde, want ik bereid mijn verhaal op voorhand al goed voor. Omdat ik weet wat ik moet doen, kan ik even heel bewust juist met iets anders bezig zijn. Vlak voor ik ‘op moet’, tover ik een glimlach op mijn gezicht en is het gewoon gaan! :)Gezonde spanning hoort erbij. Juist dat maakt je menselijk en authentiek om met andere mensen het gesprek aan te gaan. Daarbij vind ik het ook een fijn gevoel om te ervaren, want het betekent dat die bijeenkomst iets belangrijks is voor mij. Dus zolang ik het een beetje spannend blijf vinden, zal je mij nog blijven tegen komen als spreker! 

Scroll naar boven