Lezingen Slaat ergens een deur dicht? Dan gaat er altijd ergens anders wel weer een deur open!

Scroll this

Paralympische droom na oorlogsdrama

Het ingrijpende levensverhaal van militair en Paralympiër Marc van de Kuilen. In 2008 liep hij ernstig en blijvend letsel op tijdens een missie in Afghanistan. Door een zogeheten ‘friendly fire’, oftewel vuur van eigen troepen, werden twee van zijn collega’s doodgeschoten. Een andere collega trok Marc met gevaar voor eigen leven weg uit de vuurlinie. Marc overleefde, maar raakte ernstig gewond, waardoor zijn beide benen moesten worden geamputeerd.

Tijdens zijn lange revalidatieperiode kwam het besef dat zijn leven er compleet anders uit zou komen te zien. Maar met zijn onuitputbare, positieve energie en enorme veerkracht ontstond een nieuwe droom. Hij wilde met het heren rolstoelbasketbalteam deelnemen aan de Paralympische Spelen. In de zomer van 2016 realiseerde hij dit fantastische doel door zich met Nederland voor het eerst in 12 jaar te kwalificeren en deel te nemen aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

De manier waarop Marc van de Kuilen in het leven staat is een voorbeeld voor velen. Hij beschrijft dit in een van zijn belangrijkste levenslessen:

“Slaat ergens een deur dicht? Dan gaat er altijd ergens anders wel weer een deur open!”

Inzetbaarheid

Marc van de Kuilen is inzetbaar voor het geven van inspirerende lezingen, waarin hij zijn bijzondere levensverhaal deelt. Marc spreekt over verschillende onderwerpen als omgaan met tegenslagen, zijn ervaringen en kennis op het gebied van teamwork, en zijn visie op vitaliteit.

Thema’s

 • Teamwork
 • Omgaan met tegenslagen
 • Vitaliteit
 • Veerkracht
 • Geluk
 • Doelen
 • Dromen
 • Biografie

  Marc van de Kuilen werd geboren op 31 oktober 1987. Voordat hij in dienst trad bij Defensie speelde hij American Football op het hoogste niveau in Nederland. In 2006 ging hij op zijn eerste militair missie naar Afghanistan. Na terugkomst in Nederland kon hij al snel worden uitgezonden op zijn tweede missie ten noorden van Deh Rawod, waarin hij op 12 januari 2008 door Friendly Fire blijvend letsel opliep. Na een lange periode van revalidatie is Marc eind 2008 begonnen met rolstoelbasketbal.

  In 2009 startte hij een full-time trainingsprogramma op het Olympisch trainingscentrum Papendal. In 2010 maakt hij zijn debuut in het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Tijdens het EK in 2015 kwalificeerde het Nederlands mannen rolstoelbasketbalteam zich voor het eerst in 12 jaar voor de Paralympische Spelen. In de zomer van 2016 werd Marc van de Kuilen Paralympiër door als rolstoelbasketballer deel te nemen aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

  Tags: